Medlemsbrev

page1image23208896

Alba Vinterbrev 2024

”Ser också du att blåsten faller och kryper ihop vid huslängorna? Plötsligt stilla: snö i luften
och det finns en annan möjlighet”                                               

Ulla Olin ur De levandes mod


Kära Alba vänner

Vinterns snötäcke vilar över landet, vi kurar hemmavid. Ljuset är redan på väg - inte fullt så långa mörka eftermiddagar längre. Och hör man inte redan kråk- konversationer i talltopparna, månne kraxar de om nya bobyggen? Nya tag!

Medlemsdag Vår kära Albagrundare, mångårig utbildare, författare och inspiratör Inger Lise Oelrich, som hedrades med det fina Mickelpriset på Ljungby Berättarfestival i somras, höll i höstas en mycket uppskattad föreläsning i Stockholm på Morenoinstiitutets symposium med temat ”Olika sätt att arbeta med sagor - biblioterapi, psykodrama, storytelling och uttryckande konst” . Bland deltagarna fanns Albamedlemmar, ett par som workshopledare och flera som deltagare.

De av oss från Albas styrelse, som deltog på konferensen, fick impulsen till att be Inger Lise att hålla kurs med oss. Vi vill ge fler Alba medlemmar möjlighet att möta Inger Lise, ta del av hennes erfarenheter och kunskaper i det läkande berättandets fält. Nu har vi goda nyheter:

Föreningen Alba önskar er välkomna till Medlemsdag i Stockholm söndag 10 mars kl 9-16 med rubriken Storytelling som läkande kraft i vår tid” . Förmiddagen är Inger Lises där hon kommer att ge en föreläsning och hålla workshop med plats för frågor. Inger Lise tar upp teman såsom: Vad är egentligen läkande berättande för individen och gemenskapen? Efter lunchpaus samlas vi igen för samtal och berättarcirkel. Dagen kommer även att vara öppen för gäster, dvs icke medlemmar. Vi återkommer snart med en inbjudan med program. Så vik söndag 10 mars för Albas medlemsmöte! Save the date som man säger!


Höstens medlemsmöte - Vi hade ju en digital medlemsdag i höstas via Zoom. Vi ville pröva Zoommöte med tanke på att vi är utspridda över hela landet. Det kan vara svårt att få till en träff i verkligheten för många. Upplägget var dels Story Sharing Café i mindre grupper, dels berättarstund, en berättar för sin grupp och får vänlig feed back.

Två ganska nya Alba medlemmar har tillfrågats om hur de upplevde Zoommötet.

 Susanne Sandström i Göteborg beskrev hur Zoommötet gjorde det möjligt för henne att delta. Hon skulle inte ha kunnat resa iväg till en berättarträff så för henne var det välkommet att kunna ses digitalt. Gällande upplägget sa Susanne att alla deltog, alla var engagerade, det var väldigt roligt.

Elle Kari Ernholm i Gnesta berättade att hon sedan tidigare är van vid att mötas digitalt. Hon ser fördelar med Zoommöten, man sitter hemma i lugn och ro. Vissa saker försvinner i berättarupplevelsen, man kan inte läsa av ett kroppsspråk. Nackdelen är att man inte kommer varandra så nära. Men det var roligt att berätta och en utmaning att kunna ge sin historia koncentrerat och kärnfullt under begränsad tid. Frågorna på Story Sharing Café var bra, lätt att tala utifrån dem. Det gav mersmak!

Kontaktlista Med detta brev bifogas Kontaktlista. Inte så många nappade när vi utlyste frågan i somras. Men kanske fler blir intresserade nu? Skicka i så fall dina kontaktuppgifter till epost albasverige@gmail.com så kompletterar vi.

 Man väljer själv vilka kontaktuppgifter man vill lämna. Ett par har även bifogat vad de arbetar med. Vi hoppas att kontaktlistan kan uppmuntra just till - kontakt! Kanske man upptäcker någon som inte bor allt för långt bort från en själv. Man kunde ses vid köksbordet eller i vardagsrumssoffan och börja berätta!

”Tillsammans kan vi! Fördjupning, tänka nytt!” är Albas årstema. Kontakt medlemmar emellan kunde ge grokraft och möjlighet för tillväxt av drömmar och idéer nu vilande i fröstadiet. Tillsammans kan vi!

Nyhet Till sist, från vår kassör:

Nu etablerar vi en ny vana! Vi har numera s.k. brutet räkenskapsår - dvs fr 1 april till sista mars - precis såsom vårt verksamhetsår löper. Utskick med uppmaning om inbetalning av årsavgift (250 kr) kommer i slutet av mars. Så vänta tills dess! Det blir perfekt om årsavgifterna börjar trilla in i april!

Varma hälsningar från styrelsen


Kära ALBA-medlemmar!

Välkommen till ALBA medlemsträff 
Fredag den 17 november klockan 18.00 – 20.00!
Denna gång bjuder vi in till ett Zoommöte. Då kan alla våra medlemmar i HELA Sverige delta, vilket ska bli så roligt!

Temat för mötet är en förlängning av det vi gjorde inledningsvis på årsmötet i våras.
Önskemål uppkom då att göra detta berättarsätt fler gånger.
Vi kommer att göra ett Story Sharing Café. I korthet innebär det att deltagarna i zoommötet delas in i mindre grupper om ca 5 personer. En från oss i styrelsen är värdinna och ansvarig i gruppen. I vårt zoomsammanhang delas grupperna in i escaperoom.
Värdinnorna har på förhand fått lappar med frågor och läser en fråga. Den kan tex.
vara ”berätta om en gång när du blev glatt överraskad” eller ”berätta om när din kokkonst inte blev som du tänkt dig”.
Deltagarna får i tur och ordning berätta om ämnet i exakt två min.
När alla berättat är det nästas tur att ”dra en fråga” och så fortsätter vi fråga efter fråga.
Vi tänker oss att detta gör vi under en timmes tid. Det handlar om att spontant berätta i två minuter inför några intensivt lyssnande personer. Inga reflektioner utan frågan går sen vidare till nästa person.
Den andra timmen av vårt möte kan den som vill berätta en saga/berättelse få göra det. Troligen sker det fortfarande i mindre grupper. Lyssnarna kan sen ge en respons till berättaren i form av bejakande och uppmuntrande ord. Tex. ”Jag blev berörd när du sa.... ” eller ”att du gjorde en paus just där var välgörande”. Osv.
Anmälan till medlemsdagen görs  senast onsdag 15 november till Albas epost: albasverige@gmail.com

Varmt välkommen och hoppas vi ses!
ALBA styrelse genom Verena och Ronit








Käraste medlemmar i ALBA Sverige!     September 2023

Det har blivit september, skördetid och höst är i luften. Höstdagjämningen kommer om ett par dagar, 23 september och snart Mikaelidagen, 29 september. Märker ni också av att vi nu är i Mikaelitider? ”Draktider,” sa vi i familjen när barnen växte upp. ”Nu är det draktider, vi behöver vara vaksamma, tänka efter en gång till och hjälpa varandra lite extra just nu, så att ingen drake slinker in utan att vi märker det.” Så känns det nu - att få hjälp av andra att vara klarögd utan att kontrollera, vaksam utan att bli misstänksam, med handlingskraft utan beskäftighet. Att få så ett tillitsfrö, låta det gro och växa under mörkare tider för att se det spira när ljuset kommer åter.

Tillsammans kan vi. Fördjupning, tänka nytt.

I vår verksamhetsplan för detta år är det ju dessa temata vi kommer att utgå från. Se nu något av vad som kommer framöver. Allt är inte organiserat av ALBA, men det är som ringar på vattnet och vi kan få komma tillsammans och fördjupa oss.

29 september - 1 oktober; The New Normal - berättarworkshop på Fogelstad, Katrineholm med Roi Gal-Or och Karmin Even-Zur. Mer info i bifogad fil - det finns platser kvar som vi behöver fylla. exploringthenewnormal@gmail.com

1 oktober; ”Berättarföreställning för alla åldrar”, kl. 16.00 på Fogelstad, Katrineholm.

5 november; temadag i Ytterjärna då Inger Lise Oelrich bjuder in till samtal omBerättarens roll i en digitaliserad värld.

11 - 12 november; ett seminarium anordnas av Svenska Morenoinstitutet om ”olika sätt att arbeta med sagor - biblioterapi, psykodrama, storytelling och uttryckande konst” på Jakobsbergs gård, Bredäng. Medverkande är bl a Inger Lise Oelrich, Ronit Koerner, Marika Nasiell. https://svenskamorenoinstitutet.se/event/det-var-en-gang/

17 november; medlemsmöte kl.18.00 - 20.00 via zoom med Story Sharing Café till att börja med och sedan sagoberättande i mindre grupper med feed back för dem som så önskar. Mera info kommer snart!

Däremot kommer inte den planerade och tidigare annonserade ”Livsberättarkursen” på Zoom att äga rum det här året.

Glada hälsningar från styrelsen: Sigrid Ogland, Liselott Karlsson-Selén, Anna Brimse, Isa Lilja-Tibbling, Barbara Vall, Verena Haller











                                                                                                                       Järna 19 juni 2023
           


                                   I denna ljuva sommartid - gå ut min själ

                                  och gläd dig vid den store Gudens gåvor!


Kära Alba vänner!


Ett nytt verksamhetsår har börjat. Vad hände förra året? Vår verksamhetsrapport som ger en rundmålning över det gångna året, liksom årsmötets protokoll (med framåtblick), kommer att skickas ut till Er!


Vi kan dock läcka här innan ni får årsmöteshandlingarna att Alba Sverige har fått en ny Hedersmedlem - Birgitta Wiese, 94 år, som ända sedan sin pension från läraryrket, har gått till en lokal grundskola i sin hemort minst 3 dagar i veckan och berättat sagor för eleverna, som volontär! Birgitta avslutade sitt hjärteprojekt i samband med pandemin, efter nästan 30 års berättande. Nu vuxna, tidigare elever, hejdar henne fortfarande på byn, minns och tackar för hennes sagostunder!

OCH styrelsen har fått en ny ledamot - Anna Brimse - boende i Göteborg! Vi välkomnar Anna och ser mycket fram mot att ses på riktigt i september, hela styrelsen.

Nu när Sommarsolståndet är här gläds vi storligen över den glada nyheten att vår kära Inger Lise Oelrich, initiativtagare till Nordisk Albas tillkomst, förärades med Mickelspriset - en verklig hedersbetygelse - på årets Ljungby Musik - och Berättarfestival. Såhär motiverade juryn priset till Inger Lise:

 


ÅRETS MICKELPRISTAGARE - INGER LISE OELRICH STORT GRATTIS! 

Inger Lise tilldelas utmärkelsen för sitt långvariga och djupgående pionjärarbete inom området läkande berättande.


Inger Lise Oelrich är berättare, teaterregissör och utbildare. Under 40 års tid har hon arbetat internationellt som berättare med fokus på existentiella frågor, utifrån en stark tro på människans  egen kraft att läka och ta itu med svårigheter. Hon har utvecklat berättandet som ett verktyg för att skapa fred och förståelse över kulturgränser och för att få en djupare förbindelse med naturens skapande liv.  

.

Förutom att ta emot fina priser under Sagobygdens Musik- & Berättarfestival, ger Inger Lise ett par workshops: Ut i naturen - in i sagan  och  Connecting to nature through storytelling. 




Inger Lises svar på alla gratulationer på Albas gruppsid på Facebook:


”TACK alla vänner och kollegor som uppmärksammat mig i samband med Mickelpriset 2023. Nyss hemkommen från Ljungby och härliga dagar med underbart skickliga berättare, ett återseende med många, som 21 år sedan satt i Mats Rehnmans soffor och bildade Berättarnätet Sverige! Så mycket har hänt sedan dess. Muntligt berättande och storytelling är på var mans och kvinnas läppar idag!

Jag blev så väl mottagen i Ljungby med glada leenden och värme och begeistring. Att få berättarpriset som gått till Astrid Lindgren och senast, Västanå Teater, bland annat! var hedrande. Jag berättade några små bilder från fredsarbetet och om hur vi jobbar med ordets välgörande och läkande kraft mellan människor. 

Tack till Nordisk ALBA, kollegor och deltagare på kurser och projekt som med glädje varit med på alla nya övningar och sökandet efter en gemensam mänsklighet som är vår egentliga andliga och existentiella grund i livet.”



Vi gläds med Inger Lise och ser fram mot nya läkande berättarprojekt tillsammans och med andra i nya konstellationer. Här kommer några små glimtar av vad som stundar under sommaren och när sommaren övergår i höst.


  • Lördag 19 augusti Berättarvandring runt sjön Flaten, Skarpnäck. Tove Janssons ”Pappan och havet”. Se utskick 18/6 från Alba.


*Alba medlem Stina Gray publicerar en Storytelling bok på engelska  ”When the Woods Sang”. Se https://stinagray.com/when-the woods -sang/

  

  • Livsberättarkurs på Zooom under ledning av Hélène Bohman- Blomqvist planeras  att ges under årets mörkaste del. Notera redan nu. Info om upplägg kommer i slutet av augusti!


  • Alba arr:ar kurs  29-30 september - 1 oktober med Roi Gal-Or och Karmit Even Zur, mycket uppskattade  kurshållare på School of Storytelling i England. Nu arbetar vi för att de kommer till Sverige, något som vi önskat oss länge. Temat på kursen - kondenserat i korthet -  beskriver de såhär: ” The New Normal ….activating our imagination to welcome emerging images, words and stories to help us map possible pathways forward to a more sustainable future. This journey invites us as storytellers to take courage when needed, to creatively disrupt the status quo, build bridges, and love and mend that which is broken, one story at a time.”     Markera i din kalender redan nu så återkommer vi med fylligare kursbeskrivning och info i slutet av sommaren. 



Till sist en dikt av Jarl Hemmer att bära inom oss när vi går ut i denna ljuv sommartid!



Tänder du en enda gnista        

I vårt svarta vanvettshus, 

vågar du, fast världar brista, 

bära kring dess späda ljus. 

Vän, då har du verkat mera                        

än var jordisk segrarhär.                              

Allting brista skall som lera, 

endast anden bär.     



Varma Soliga Sommarhälsningar önskar  Isa och Sigrid   


  



Kära ALBA medlem!


Välkommen till "Berättelser som ger hopp" på Luciakvällen!

Ronit Koerner är vår suveräna Zoomvärdinna, i sin stora korg samlar hon in 

stärkande, livgivande, helande och roliga berättelser. Sånger och dikter med! 

Vi vill tillsammans lyfta fram det som är meningsfullt i Chanukka- och Luciatiden.


 Vi vill också ge möjlighet för varje berättare att dela: 

Hur berättelsen fann mig, vad berättelsen betytt 

och vilka gåvor den haft med sig. 

Med denna kombination av berättande och reflektion 

ges utrymme för samtal om det läkande berättandet.


Alla som vill vara med: Maila Ronit koernerronit@gmail.com för Zoomlänk!

Om du vet att du vill berätta, skriv det i mailet!

Du som spontant vill bidra utan att säga nåt i förväg kan förstås göra det!


Tidpunkt: 13 December Kl 19.00-20.30

Vi öppnar zoom redan 18.45 . Kom in i tid så kan vi börja i tid.


Varma hälsningar 


Hélène B Blomqvist 

för ALBAs styrelse 30/11 2020 


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

                         



 
           Brev 3: Till alla som anmält sig till medlemsträff om Sjukhusberättande!


Sen i fredags 29/10 gäller nya riktlinjer i Stockholms län apropå Covid 19:

" Avstå från att exempelvis delta i möten, konserter, föreställningar...om möjligt undvika att ha kontakt med andra än dem man bor med." Detta gäller till 19/11.

Därför ser vi ingen möjlighet att genomföra vårt planerade möte 21/11, det är för osäkert det hela. Vi kommer givetvis att bjuda in er till medlemsträffen när situationen ser annorlunda ut. Håll ut!   

Som en liten tröst kommer snart

 -  "Berättelser i novembermörkret" - en öppen berättarkväll sön. 15/11 kl. 19.00 - 20.30 på Zoom där du är välkommen att berätta och lyssna. Intresseanmälan till Ronits mail koernerronit@gmail.com  Du får en länk och inbjudan tillbaka.

 - en uppdaterad hemsida med t.ex. berättelser och texter kring läkande berättande.


- alla medlemmar bjuds snart in till Dropbox, för att på ett smidigt sätt kunna dela fler berättelser och texter med mera.


                                                Allt gott i novembers mörka, stormiga famn!

                                                för ALBAs styrelse - Hélène B Blomqvist




Brev 2: Kära medlemmar i ALBA Sverige,


nu är vi i slutet av augusti, sommaren drar ihop sig och oss med den, skymningen kommer allt tidigare, dofter och färger förändras och djupnar, eftertanken infinner sig så sakteliga  - i alla fall hos mig. Sensommaren  stänger snart den dörr som stått vidöppen flera månader på det att mörker och kyla inte ska kunna ta sig in till oss. Men vi hinner ännu samla en smula. Jag har just blivit påmind om att hösta är det gamla ordet för den sysslan.


Så vad finns nu i min skördekorg? Sommarens frukt…


    • ALBA´s  15-års födelsedag som firades på Vidarkliniken i Järna med samvaro, betraktelser, hälsningar från när och fjärran, berättelser och sång. Se separat fil om denna händelse, bifogad till medlemsbrevet.
    • Sagostund i museilokalen Rosenhane i Julitabygden i Sörmland - tre berätterskor med rötter i ALBA berättade för en liten blandad skara av unga och äldre lyssnare. 
    • Den årligen återkommande kursen på Skillebyholm ”Barnaårens betydelse för livet som vuxen” där ett av kursmomenten är det muntliga berättandet. Berättande och lyssnande på allra största allvar.


Skulle jag nu också skicka runt denna ”korg” till ALBA´s medlemmar bleve den helt säkert till brädden fylld med sommarens berättarskörd. Så låt oss smaka - skicka ett bidrag och berätta något från det du har med dig från sommaren av berättarminnen. 

Nu försöker vi också att få igång ALBA´s hemsida så att den kan bli ett forum för information, berättelser, texter, utbyte medlemmar emellan. En förening formas av medlemmarna och vi önskar så innerligt att ni kommer att dela med er av era sommar-berättar-äventyr.


Den situation som råder nu har självfallet påverkat oss var och en på olika sätt. 

Vi har olika strategier och olika möjligheter och vi saknar och längtar efter olika saker.

Men en sak som jag tror att vi har gemensamt är att vi önskar trygga mötesplatser som inbjuder till samtal och dialog, att få bli lyssnade till och att lyssna till röster från andra.

ALBA-medlemmen  Ronit Koerner har tagit ett rejält initiativ till regelbundna zoom-möten under hösten. Information om detta har sänts till alla medlemmar och det kommer påminnelser och information i fortsättningen innan varje planerat möte - en söndag varje månad, 19.00 - 20.30. Datum för dessa kommande zoom-träffar är 13/9,  11/10 och 15/11.

Kanske kommer vi att mötas där med berättelser, dikter och lyssnaröron.


Om ett par veckor kommer styrelsen att ha ett första möte inför hösten. Vi ser det som mycket väsentligt att lyssna in vad ALBA´s medlemmar önskar och behöver och vi tar tacksamt emot förslag och ideér från er. Nyss fylldes rymden och augustinatten av stjärnfall som alltid denna tid. Stjärnfallen - de lyser upp i mörkret en kort stund och vi blir påminda om det förunderliga, att vi är alla gjorda av stjärnstoft.

Vi bär något gudomligt inom oss. Vi är uppbyggda av atomer, samma atomer som rör sig i stjärnorna och virvlar runt i Alltet. När våra kroppar är gjorda av stjärnstoft innebär det att vi fysiskt sett är intimt bundna till resten av universum.” Arne A Wyller 

 Stjärnfallen - de är som mina sommarminnen. De som kommer att lysa upp i mörkret som jag vet är på väg. Jag ser dem i efterhand  och är så tacksam över att jag fick vara med om dem. Jag fick ta emot något från himlen och jag anar något som jag glömt och som är mycket, mycket större än vad jag kan förstå. Men jag tror att jag minns något som berättar för mig om tillhörighet.

Själv har jag också suttit under ett av äppelträden i vår trädgård och tagit hand om fallfrukten, alla äpplen som föll mot jorden och i vart och ett av äpplena  finns en stjärna, ser jag en stjärna: ett kärnhus ett stjärnhus. Jag leker med orden, stjärnfall - fallfrukt - stjärnfrukt.


Kom ihåg att varje människa är ett engångsunder. Det finns saker som bara DU  kan göra.”

 Så uttryckte sig Honorine Hermelin, rektor för Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad (1925 - 1954). Hon sa också: ”Varje människa har något att berätta.”

Så låt det bli något att ta med in i hösten och för oss alla att hösta. Antingen du är den som berättar för någon som lyssnar eller om du är den som lyssnande får ta emot en berättelse; en välsignelse åt båda håll. 


Jag önskar er alla en välsignad höst.


Med de varmaste hälsningar

Liselott Karlsson-Selén

sekreterare i ALBA Sverige

       >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 


Rapport augusti 2020 FOGELSTAD- styrelsens genomgnuggningsmöte

t


Orden är från Honorine Hermelin, rektor för Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad i Julita socken i Sörmland (skolan var verksam 1925 - 1954). Och det var på den platsen styrelsen för ALBA Sverige samlades i början av augusti för att komma igång med höstens arbete, just med ett ”genom-gnuggningsmöte”. Vi satt under träden utanför det hus som kallas Lilla Ulfåsa, samtalade och lyssnade till varandra och även till ekon från gångna tider. Så många samtal som under decennier har ägt rum på denna plats om framtid och samtid. Vilka är våra visioner och drömmar? Vad kan vi förändra som inte längre är fruktbart? Hur finner jag mina egna vägar?            

Våra ALBA-augusti-samtal handlade om:  ”Vad ser vi som det läkande i berättandet?” ”Vad sker inom oss när vi blir lyssnande till?” ”Vilka krafter får vi då tillgång till och kan använda? ” ”Hur kan vi förmedla våra erfarenheter av det läkande berättandet?” ”Vad behövs för att sprida det läkande berättandet?”

När detta skrivs har säkert många av er fått ett telefonsamtal från någon av oss styrelsemedlemmar. Fortsatta samtal och kontakt med medlemmarna i ALBA är utgångspunkten för vårt arbete framöver. Vi tar med stor famn och entusiasm emot alla synpunkter och ideér.







Brev 1:  Senaste nytt- om årsmötet och verksamhetsåret 2020-21 

Kära medlemmar!

Nu är det pingsttid! Mycket vatten har flutit under broarna sen sist. Vi lever med många frågor och upplevelser. Massor av berättelser berättas och väntar på att bli berättade. Här i brevet berättar vi om vad som händer i ALBA!

    • Ny styrelse blev vald på årsmötet på Järna naturbruksgymnasium. Mötet ägde rum med hjälp av Zoomteknik, då flera satt i karantän. Victoria Hallberg, Sissi Saller och Anna Agoston avgick, tackades för allt de bidragit med. Mer nedan!

    • Vi vill inbjuda till en föreningsträff i sommar och återkommer om tid och plats.
    • På Nordisk ALBAs facebooksida delas en läkande berättelse i veckan.
    • Efterlängtad nyutgåva: "The New Story - Storytelling as a Pathway to Peace"  av Inger Lise Oelrich kan beställas på nätet. Mer info på hennes Facebooksida.
    • Ny hemsida kommer till hösten. 

Presentation av styrelsen och vad som är viktigt nu och framåt

Isa Lilja Tibbling, Järna - ordförande:
Berättare för barn i waldorfskola, på årstidsfester och barnkalas, i Antroposofiska sällskapet och när helst någon behöver en berättelse. Styrelsemedlem sen starten.
Viktigt: Samarbete med medlemmar. Erbjuda workshops. Få ut berättandet i världen.

Eva Charlotta Helsdotter, Stockholm - vice ordförande:
Miljöforskare på Uppsala Universitet: miljö, vatten och urfolk. Zencoach och hypnosterapeut.
Berättar för studenter, har kurser hemmavid, berättar för havet, skogen - naturen.
Viktigt: Att läka sig själv genom berättelserna, för att kunna hjälpa andra.

Liselott Karlsson-Selén, Katrineholm - sekreterare:
Pedagog vid Kulturskolan i Katrineholm, berättar på förskolor, skolor och  
Familjecentralen.
Viktigt: Att verka för en mångfald av berättarmöjligheter på olika platser. 
Att samverka med våra nordiska medlems-föreningar.    
Verena Haller, Stockholm - vice sekreterare:
Berättare., förskolelärare och slöjdare. Kombinerar i Sinnenas verkstad sagoberättande med tovning för barn och gamla. Undervisar barnskötare/waldorfförskole-lärare. Förut ordförande i ALBA!
Viktigt: Att fånga upp medlemmarnas intressen, ha god kommunikation. Så berättarfrön!
    
Monika Billing, Trosa - kassör:
Psykolog och dramapedagog. Berättar från scen och för barn. Undrar hur berättande, som hon upplevt som läkande o stärkande, kan delas med andra "behövande? "
Viktigt: Att dela och sprida goda, spännande, roliga, fantastiska berättelser!

Hélène B Blomqvist, Järna - vice kassör:
Pedagog och artist. Undervisar i berättande/sång i antroposofiska utbildningar. 
Berättar och sjunger med musikteater i daglig verksamhet. Bok- och CD-utgivning. 
Viktigt: Att erbjuda utbildning och utforskande utbyte kring läkande berättande.

Välkommen att höra av dig med idéer och respons! 

Varma hälsningar!

Isa Lilja Tibbling och Hélène B Blomqvist
för styrelsen.

 Namnet A L B A  är förkortningen för Allians för Läkande BerättAnde. 
Grundaren Inger Lise Oelrich valde namnet 2005.


     Ordet  A L B A  betyder 
     vit
     lysande  
     pärla     
     gryning  
     soluppgång   
     dyrbar sten  
     vit prästdräkt
     mitt hjärta (Qu-albi på arabiska)

    De gamla grekerna 
   kallade de brittiska öarna för Albion.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar