onsdag 18 juni 2014

Verena rapporterar från FEST-konferensen 2014I år 2014 var det Sveriges tur att vara värdar för den europeiska berättarorganisationens FEST konferens. Konferensen hölls för sjunde gången och värdskapsland alternerar.Arrangörer var vår paraplyorganisation BNS, Berättarnätet Sverige.

Under några dagar, 8 – 12 juni samlades berättare från många europeiska länder, närmare bestämt 90 deltagare från 18 länder. 

Konferensen inleddes traditionsenligt med ett gemensamt knytkalas på kvällen. Deltagarna hade ombetts ta med något ät- eller drickbart som representerade det land man kom från. På den längsta, trevligaste långbordsfilt jag sett dukades godsakerna upp. Innan vi fick smaka så presenterade vart land sitt bidrag med stolthet och mycket kärleksfullt. En perfekt trevlig inledning på en konferens! Vi höll till alldeles invid Skellefteälv.

Dag 1 ägnades åt att på olika sätt beskriva Skellefteås arbete under 10 års tid för att nå fram  till att numera kalla sin stad för Skellefteå berättarstad. Västerbottenregionen har samarbetat kring att berätta på olika vis. Samarbete har skett bl.a. mellan Västerbotten teatern och Västerbottens museum. Alla tog stort intryck och uttryckte beundran inför det arbete som gjorts och nu pågår för fullt.

Nästa dag var det dags för bussresa upp till Malå, Koppsele och därifrån en promenad genom skogen till Koppsele sameläger. Vi mottogs av samer som tog väl hand om oss och berättade om sin tradition och sitt liv. I workshops fick vi pröva på jojjk, lära oss om örter, pröva på att skrapa renskinn fritt från senor, husbygge och lära om renskötsel. En oförglömlig fantastisk dag, trots de envetna plågoandarna myggen.
 
Resan avslutades i Umeå. På muséet, Gamlia där vi hade olika workshops att välja bland. 

Och den allra sista morgonen var det FEST:s årsmöte. Marina Granlund medlem i Berättarnät Öst och i ALBA blev invald i styrelsen. Grattis och jättekul!

Ett stort tack till arrangörerna som gjort planeringen och genomförandet av denna FEST konferens till en fantastisk och inspirerande upplevelse för alla deltagare.

Verena Haller, ordförande i ALBA-Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar