måndag 26 juni 2017

Verena Haller - rapport från ALBA Nordens ordförandemöte

Här följer en glimt från vårt årliga ordförandemöte. Denna gång samlades vi i Köpenhamn. Ordförande och ofta en person till från respektive land träffas vid ett arrangerat möte en gång varje år. Från värdlandet brukar hela styrelsen delta.  Mötena bygger på att de som kommer resandes inte ska behöva betala något annat än resekostnader.  Det betyder att det blir ett stort arbete som värdlandet lägger ner för att ordna allt, oftast med ett boende av gästerna hemma hos sig själva. 

Ett sätt att finansiera det hela är att gästerna bidrar med berättelser på t.ex. en berättartillställning med inträde samt att en workshop  med  en nordisk gästledare  erbjuds, också den riktad till allmänheten.
En torsdag i mitten på maj samlades vi hemma hos Linda i hennes trivsamma hem med blommande magnoliaträd som välkomnade vid porten. Vi var 11 kvinnor i varierande ålder som gjorde sig förstådda och konverserade på danska, norska, svenska samt finska/engelska.  Kvällen gick åt till att äta god grönsakssoppa och så blev det den sedvanliga ”rundan” på ett personligt plan.
Jag fick sen förmånen att följa med Nicho till Nörreport. Hon bodde i en lya högst upp i huset som vi nådde efter oändligt många trappsteg i en vindlande smal trappa. Sådana hus har vi inte i Sverige, men typiskt danskt tänker jag.

Fredag reste vi återigen till Linda där vi åt gemensam frukost. Dagen ägnades åt att tala om hur vi arbetar i våra respektive länder och till gemensamma frågor och mål. Vi beslöt att vi vill fortsätta att ha ledtråden ”Drömmar som bär – berättelser som när” också detta kommande år.  Rörelseövningar i trädgården under Livs ledning var välgörande.

Berättarkvällen blev verkligen lyckad och de berättelser vi redan hemma valt att framföra blev till en fin helhet. Kvällen gav flera namn på ”intresse listan” till att komma på fler arrangemang med ALBA – Danmark. Extra välkommet eftersom de står inför en nystart.

Berättarsalen låg på andra våningen i en waldorfförskola .  Hela det stora platta jättetaket bildade barnens utegård med lekhus av trä, en sandlåda samt flera andra lekredskap. Längst bort fanns ett  hönshus med inneboende höns. Och denna spännande förskola ligger i centrala Köpenhamn.
Lördag gav Carla-Rose från Finland en intressant workshop.  Återigen en vindlande trappa för att komma till studion där vi skulle vara.

Tyvärr så kunde jag vara med endast halva dagen eftersom jag skulle resa hem till ALBA – Sveriges årsmöte dagen därpå. Därför gick jag också miste om söndagens sammanfattande framtidsarbete.
Resultatet av det får någon annan berätta om. Kommande symposietankar tar vi säkert alla gärna del av!
ALBA – Nordens ordförandeträffar är alltid mycket givande och ger inspiration och lust till fortsatt engagemang i gemenskap nordiska länderna emellan. Så blir det också speciellt när vi ses hemma hos varandra. Det blir som en inträdesbiljett till att lära känna ett land från insidan.

Ett stort och varmt tack till styrelsen i ALBA- Danmark och LYCKA TILL i ert fortsatta arbete.
Och tack till alla som var med för all gemenskap och fina arbete vi gör tillsammans!

Verena Haller,  ALBA - Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar