onsdag 8 oktober 2014

Verena berättar - om Sagostämmarnas Sagocafé inte bara för vuxna den 28 september.Höstens första Sagocafé på FolkKulturCentrum inleddes med svenska folksagor och norska äventyr.

Vår gäst Alf Engström berättade Lila Rosa och Långa Leda. En lång svensk folksaga på nästan 30 minuter. Skickligt och fängslande berättad så flyger tiden iväg. 

Kul med en saga som återkommer, sist vi hörde den var för cirka ett halvår sedan. Sagor kan lyssnas på många gånger, alltid finns där något nytt som talar till en och det är så kul att lyssna till olika berättare. Var och en med sin speciella stil.

Verena Haller berättade sedan ett norskt äventyr om den rätta far i huset. Den handlar om en resande man som vill få husrum för natten. “Gokväll far, kan jag få stanna här under natten” säger främlingen till en åldrad man som står straxt innanför grinden. Till svar får han, “ Jag är inte far i huset, men fråga min far, han är i köket” I köket finns en ännu äldre man än den förre och han är inte heller far i huset utan hänvisar till en ännu äldre man osv. osv. De förmodade fadern i fråga krymper och krymper och den näst sista ligger i vaggan. Men den sjunde far i huset han är den rätta! och svarar “ Ja mitt barn”! Och in kommer ett dukat bord fullt med läckerheter och därefter en säng, bäddad med renkalvskinn! Och främlingen är glad att han träffat den rätta far i huset!

Ronit Koerner avslutade med ett hopkok av både norskt och svenskt, “Prinsessan som ingen kunde målbinda” -  jo Askepilten!

Nästa Sagocafé blir för endast vuxna (+ 12 år) den 19 oktober. Då är alla välkomna som vill höra japanska skräckberättelser framförda av berättartrion Evil Twin. Se kalendariet.

Vid pennan Verena Haller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar