fredag 11 december 2015

Magnus Pamp besöker: berättarkväll på Café Samt med berättarcirkeln Mamma Bäver

Lia Starälv berättar och Karin Fjällström lyssnar. Lia driver
även Café Samt tillsammans med sin man Tommy. En magisk
plats som förutom KRAV-märkt kafé också är musikaffär,
estrad och kurslokal.

Eldig berättarkväll

Äntligen fick jag till det - en besök hos berättarcirkeln Mamma Bäver när de övar på Café Samt i Enköping. Temat för kvällen var eld. ALBA:s Franz Koenigs startade med att berätta en visdomssaga om Kung David, hans son Salomon, en rik man, en fattig bonde och en mycket klok hustru. Givetvis fanns elden och kärleken med som bärande element.

Under kvällen gjorde vi några övningar tillsammans ledda av Franz. Vi inledde övningarna med att skriva tre lappar var med en mening om ett personligt eller påhittat minne om en upplevelse med eld. Sedan gjorde vi en uppmjukande övning där vi i par delade vad vi är passionerade för. Därefter var det dags att dra en lapp ur Frans magiska plastpåse. Och därefter i nya par berätta en saga eller det som vill berättas inspirerat av det som stod på lappen. På min lapp stod det "Sorg, skräck och förtvivlan".

Ur detta hände det magiska att en liten flicka med långa flätor klev fram och så formades en berättelse om flickan och hur hon valde sidenband ur sin mammas ask till sitt hår varje morgon. Normalt valde hon rosa eller färgglada band, dagarna formades efter färgen på bandet, och de rosa dagarna brukade bli fyllda med hoppsasteg, skratt och tramp i vattenpölar. Men denna morgon fick flickan syn på ett band hon aldrig sett förut. Bandet långt längst ner i asken, det var lite kortare än de andra, gjort av sammet, fransigt, slitet och svart. Den svarta dagen blev helt annorlunda...

För några var det allra första gången som man berättade för någon annan. Modigt, stort och lyckligt. Allt inne i en trygg inramning. Kvällen avslutades med att den som ville fick berätta sin eller sin kamrats berättelse inför resten av gänget. Att få höra sin berättelse från någon annan var speciellt och kändes gott i hjärtat. Det var en riktigt rolig kväll och jag är glad att jag äntligen lyckades passa in ett besök i Enköping.

Tack Frans och berättargruppen Mamma Bäver!
I´ll be back!

Magnus Pamp

Ps: Café Samt i Enköping är magiskt i sig. Caféägarna är fina människor som satsar på ekologiska råvaror. Mycket god mat och fika kan jag utlova. I en kärleksfull miljö. De är också KRAV-certifierade. Här hittar du Café Samt.

Fler berättarkvällar blir det. Dessa hittar du här! Fri entré. Och alla får vara med.

Och mer om berättarcirkeln Mamma Bäver finns här. Fler får plats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar